Viktig å diskutere hvem som er nordmann

Ole Jørgen Anfindsen har et godt innlegg om hvem som skal kalles norsk eller nordmann. Hvilken mening har det å diskutere dette? kan du si. Det er vel strengt tatt fordi det, i et integreringsperspektiv, er utrolig viktig.

Nordmenn skal, på tross av våre ulikheter, være ett folk. Vi trenger noe som binder oss sammen. Hva dette noe er, må diskuteres. Jo større etniske og religiøse minoriteter blir, jo viktigere blir det å se på hva som gjør at vi kan føle at vi er sammenknyttet.

Nasjonalstaten, som er under hardt press og har fått et ufortjent dårlig rykte, henger sammen med velferdsstaten. Ikke et eneste land har hatt en velferdstat uten å først ha hatt en nasjonalstat – det er så enkelt som at man er villig til å yte for familien. Nasjoner blir til fordi et folk føler seg som, nettopp, ett folk. En utvidet familie.

Dette tar sosiologiprofessor Sigurd Skirbekk opp på en glitrende måte i sin bok «Nasjonalstaten. Velferdsstatens utfordring». Dessverre er det jo faktisk slik at til og med mennesker som har blitt født i Norge, ikke definerer seg selv som nordmenn. De kan ikke fordra vårt syn på sekularisme, kvinnesynet og frihetsverdiene våre – for å nevne noe. Blir det mange nok av disse har vi et alvorlig problem.

Er det virkelig så gale? Tja, etniske nordmenn vil om bare få år være en minoritet i Norges hovedstad, Oslo. Og ukentlig går mange tusen muslimer til moskèer i Norge, som sprer holdninger som kolliderer med vårt syn på nettopp frihetsverdiene. De største moskèene i Norge har koblinger til islamistiske bevegelser i andre land. Dette er lett å finne ut av, for den som vil.

Med denne infoen i bakhodet burde innlegget Norske nordmenn i Norge definitivt leses med stor interesse.

Dette innlegget ble publisert i Innvandring, Nasjonalisme. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s